петък, 22 февруари 2013 г.

ЗА ПО-БЕЗОПАСНИ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ



     Мобилните телефони причиняват мозъчни тумори, е постановил италиански съд – решение, което се очаква да отвори широко вратите за завеждане на съдебни дела срещу производителите и операторите на мобилни мрежи и телефони.
     Върховният съд на Италия в Рим е заключил, че има пряка причинно-следствена връзка между широката употреба на мобилни телефони и тумори на мозъка, след като изслуша доказателства от двама лекари  - онкологът Анджело Джино Ливайс и неврохирургът Джузепе Грасо. Те свидетелстваха, от името на бизнесмена Иносенте Марколини, на 60 години, който е развил тумор, след използване на мобилен телефон по шест часа всеки ден в продължение на 12 години. В своите изявления, лекарите заявяват, че мобилните и безжични телефони увреждат клетките, така, че появата на тумори е по-вероятна.
     Всички деца и възрастни, които често използват телефоните, са изложени на повишен риск, казват те. Г-н Марколини е развил тумор в близост до областта, където постоянно е държал телефона. Въпреки, че туморът е доброкачествен, той заплашва живота му, защото се е разпространил в сънната артерия, която пренася кръв към мозъка. Лявата страна на лицето му е парализирана. Той трябва да взема морфин всеки ден, за да облекчи болката.
     Световната здравна организация (СЗО) класифицира мобилните телефони като канцероген от клас Б, и настоятелно призовава ограничена употреба, особено сред децата.
     След съдебното заседание, проф. Ливайс заяви: "Решението на съда най- накрая официално признава връзката. Това ще отвори не път, а магистрала за правни действия от страна на жертвите."
     Решението на съда обаче остава спорно. Някои учени твърдят, че не е установена връзка между мобилните технологии и рака, както и няколко големи проучвания също не успяха да намерят връзка. Повечето от изследванията, обаче, са били финансирани от индустрията за мобилни телефони.
Източник: "Дейли Телеграф", 19 октомври 2012 г.



     Доказателствата, че радиацията от мобилните телефони причинява рак, растат с всеки изминал ден и с правителствените препоръки за повишено внимание ипредупрежденията, подобни на тези върху цигарите, посочени върху опаковките на мобилните телефони в някои части на света, родителите купуват мобилни телефони за децата си и заспиват спокойно вечер, но когато се събудят, откриват, че децата им все още говорят със своите съученици.
     Разбира се, дебата, разглеждащ  употребата на мобилни телефони от децата, е широк и разнообразен,  но в съзнанието ви,  като отговорни родители, трябва да отекват коментари като тези на  двама видни учени в областта. Благотворителната организация „Деца с рак“ проведе конференция в Лондон през април 2012 г. и една от обсъжданите теми беше "Мозъчни тумори, мобилни телефони и  рак в детска възраст", председателствана от Джефри
Пилкингтън.
     Г-н  Пилкингтън, професор по клетъчна и молекулярна нервно-онкология с опит в областта от четири десетилетия, смята, че  родителите трябва да предприемат предпазни мерки: "Ако има някаква вероятност, мобилните телефони да причиняват тумори, се предполага, че децата са по-уязвими,  защото техните мозъчни клетки все още се развиват. Всеки, който има деца, иска те да бъдат възможно най-малко изложени на риск. Затова,  докато не разберем повече за всички възможни рискове, не само от радиацията, родителите  би трябвало да си помислят внимателно, преди да дадат на децата си телефон.“
     Кевин  О'Нийл, консултант неврохирург в болница Charing Cross и председател на Кампания за изследване на  тумора на мозъка, споделя предупреждението на  г-н Пилкингтън. "Има много изследвания,  които разглеждат риска от използването на мобилни телефони", казва г-н О'Нийл. "Някои не са показали повишен риск, но други са отчели известен повишен риск. Ако Световната здравна организация ги класифицира като свързани по някакъв начин с образуването на мозъчни тумори, тогава  трябва да бъдем предпазливи,  особено, ако има дълъг период на забавяне между излагането ни на радиация и отразяването й върху здравето ни".
     Може би ще е твърде смело да се каже, че сме свидетели на повтаряща се, чрез мобилните телефони, акция за дезинформиране на населението, която беше характерна за фиаското, свързано с отражението на тютюнопушенето върху здравето. Тогава тютюневите компании, чрез своите лобисти, успяваха да отрекат пред обществеността истината, че цигарите причиняват рак (водещ до ненужната смърт на милиони хора) в продължение на повече от три десетилетия. Гласът на истината и доброто се дави от кампании, в които мобилните телефони се показваха като безопасни „секси“ играчки,  които всеки трябва да притежава. Ако четете дребния шрифт, ще откриете текст със ситни букви, с мъгляв отказ от права и отговорности, който текст може да се ползва само в бъдещи съдебни дела и същевременно достатъчно двусмислен, че да не предизвика прекалено голям интерес. Обърнете внимание на инструкциите на вашия мобилен телефон преди да дадете окончателни указания за ползването (как и колко) на мобилния телефон от децата си.

     На практика можете да направите следното:
1. Насърчавайте ги да използват телефона повече за изпращане на текстови съобщения, отколкото за телефонни разговори.
2. Нека разговорите бъдат кратки и само при спешност.
3. Нека да използват високоговорителя и да държат телефона поне на 50 см от себе си.
4. Вземете на всички членове от семейството си  Call Safe - предпазен калъф, защитаващ човешкия организъм  от радиацията на мобилните телефони.



CALL SAFE – РЕЗУЛТАТИ ОТ
НЕЗАВИСИМИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

     Защитния материал, използван в предпазния калъф Call Safe е изследван във Великобритания от лаборатория, уважавана от производителите на мобилни телефони. SAR (специфична степен на поглъщане) е мярка на това колко се нагрява мозъчната тъкан по време на разговор с определен телефон, държан до главата. SAR като показател съществува само за да могат хората да
вземат информирано решение кой телефон е най- малко вероятно да повлияе на здравето им.
     Защитният материал е изследван с използване на Blackberry, което показало  НАД 96% намаляване на SAR. По-долу са дадени примери на SAR стойностите на някои от най-популярните телефони на пазара заедно с техните екстраполирани SAR стойности, основани на подобрението, записано за тествания

Телефон                               SAR стойности               SAR стойности със защита
                                            без защита                    (екстраполирани от подобряване
                                                                             стойностите за тествания Blackberry


Apple iPhone 3GS                       1.100 W/kg                           0.044 W/kg
Blackberry Bold 9000                  0.840 W/kg                           0.033 W/kg
Samsung GT-I9100 GalaxySII      0.338 W/kg                           0.013 W/kg
Nokia 5700                                1.240 W/kg                           0.049 W/kg



     Въпреки, че не желаем активно да насърчаваме използването на мобилни телефони или да внушаваме, че е безопасно те да се използват с Call Safe, изследването показа доста значително намаляване на стойностите на специфична степен на поглъщане.
     Нефинансирано изследване показва, че е необходимо да се стигне до SAR стойности под 0.05W/kg, за да има шанс да се спрат дебатите за причиняването на тумор от мобилните телефони.
     При направата на Call Safe за тънък и широк телефон е използвано еднакво количество защитен материал.

CALL SAFE ЗА ПО-БЕЗОПАСНИ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ

     На 13 октомври 2012 г. „АкваСорс“ ЕООД представи новия си продукт Call Safe (Кол Сейф в превод от английски език означава „Обади се безопасно“) и представлява калъф за мобилен телефон, който предпазва от вредната микровълнова радиация и топлинната такава от батерията, излъчвани от мобилния телефон,когато той е включен, независимо дали човек разговаря по него или не.
     Предлага се в два варианта  – за по-широк  телефон, тип i-phone (с размери: височина 14.5 см и широчина 8.5 см), както и  за тънък телефон (с размери: височина 14.5 см и широчина 6.5 см). Клиентската цена на продукта е 65.00 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар