сряда, 6 февруари 2013 г.

ДРЕБНИТЕ ПЛОДОВЕ СА ПОЛЕЗНИ ЗА ВСЕКИ



     Според последно изследване, направено от учените от Университета в Източна Англия (Великобритания), Харвардското училище за обществено здраве и Харвардското медицинско училище, анализира диетата на 133 914 жени и 23 043 мъже на всеки 4 години в период от около 14 години и по-специално наблюдава приема на флавоноиди с храната (от дребните плодове, например). Откритието, което направили,допълнително подкрепя твърдението, че антоцианините поддържат здравето на сърдечносъдовата система. Те отбелязват, че начина, по който те подпомагат (биологичния механизъм) е различен от този, по който антиоксидантите пречистват свободните радикали. Те, също така открили, че може да се извлече значителна полза от консумацията на дребни плодове особено от хората на възраст над 60 години. Сега едва започваме да разбираме защо дребните плодове са толкова полезни за нас, независимо на каква възраст сме.
     Д-р Барбара Шакит-Хейл е изследовател към Американския щатски департамент по селско стопанство, в изследователския център по застаряване на населението в университета Тифъс. От дълги години тя е част от екип, който изучава влиянието на храната върху стареенето. По време на конференция за супер плодовете, състояла се неотдавна, тя казва, че все още предстои откриването на една определена активна съставка, която обяснява наблюдаваните ползи от плодовете върху животните и
плодовете, които са отчели по време на изследвания върху стареенето. Тя се съмнява дори дали някога биха я открили. По-скоро синергията на целите плодове е важна, а не която и да било отделна съставка или екстракт. Първоначалните положителни резултати били отдавани на повишеното съдържание на антиоксиданти в дребните плодове и/или на
противовъзпалителните нива в организма. Въпреки това, вече е ясно, че това не е всичко: съществуват други, по-директни механизми, които действат, но все още не са напълно изяснени. Проучванията показват,
че различните плодове са полезни по различен начин. Ето защо е добре да се консумират различни видове дребни плодове, отколкото само един вид. Друг интересен резултат е, че те открили, че дори плъховете имали полза от добавянето на плодове към храната им, въпреки че те вече се хранели
здравословно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар