четвъртък, 7 февруари 2013 г.

ХИМАЛАЙСКАТА КРИСТАЛНА СОЛ



     От хиляди години солта е известна като панацея. Алхимиците я нарекли „петият елемент” – наред с водата, земята, въздуха и огъня – тъй като нейните качества били сравними единствено с етера – истинския пети елемент.
     Защо океанът ни влече толкова много? Защото нашият подсъзнателен разум инстинктивно желае да се върне към
специфичното вибрационно състояние на океана, от който някога сме произлезли. Това е мястото, където можем да се завърнем, за да се възстановим и презаредим батериите си. Само преди 250 години, с началото на индустриализацията, започнахме да губим връзката си с природата. За щастие сме свидетели на тенденцията на завръщане към природните, холистични начини на живот, да се грижим за своя организъм, включително и чрез използването на натурална сол.
Навсякъде хората откриват лечебните ефекти от натуралната кристална сол. Можем да я открием в лосионите за лице, тя се ползва и за процедури за вана, та дори и за инхалации и прочистващи лечения на заболявания на дихателната система
и различни други показания.
     Приготвяне на солен разтвор: Поставете няколко камъка
от хималайската кристална сол в кана и добавете качествена изворна вода, докато каната се напълни. След приблизително 24 часа вижте дали солта се е разтворила напълно. Ако се е разтворила, добавете още няколко камъка. Когато водата повече не може да разтваря солта, каменните кристали ще останат неразтворени на дъното.
     На този етап разтворът става наситен на 26% и е готов за
консумация. Изсипете една чаена лъжичка от 26%-тния разтвор в чаша изворна вода и вземайте всяка сутрин преди закуска. За да поддържате наситен разтвора в каната добавяйте вода и сол.
     Промиване на синусите:  Използвайте 1% солен разтвор
като разтворите 1 чаена лъжичка от 26% разтвор в чаша (около 250 мл) хладка вода. Тази концентрация се равнява на физиологичния разтвор и пречиства, без да дразни като морската вода и химическите течности. Ще ви е необходимо и Нети (уред за промиване на носа).
- Наведете главата си над мивката и вкарайте в едната си ноздра чучура на Нети (уреда за промиване на носа). Дръжте устата си затворена.
- Наклонете главата си леко напред и настрани.
- Разтворът ще потече през ноздрата нагоре към синусите и ще излезе през другата ноздра. Повторете тази процедура и от другата ноздра.
     Този 1%-тен разтвор е отличен и за гаргара при поява на
инфекции на мукозните мембрани на носа, устата и гърлото.
Също така е полезен и за промивки на устата за борба с язви в
устата, възпаления на венците и за избелване на зъбите.
     Инхалация със солен разтвор: Напълнете широк съд (тенджера или дълбок тиган) с 2 литра вода и дишайте докато тя се изпарява.
- Добавете 20 г хималайска кристална сол и бъркайте
докато се разтвори.
- Покрийте главата си с голяма кърпа, докато я държите над съда на разстояние достатъчно да не се изгорите.
- Дишайте дълбоко около 10 до 15 минути.
- За около 30 минути респираторната система обгражда замърсителите със слуз, след което ги изхвърля чрез кашляне.
- Повтаряйте процедурата няколко пъти дневно, колкото е необходимо.
     Измиване на очи:
- Грижливо почистете грима си.
- Сипете 1% от соления разтвор (1 чаена лъжичка от 26%
разтвор в 250 мл вода) в съд за миене на очите, наведете се
напред, като държите съда близо до долния клепач, за да не
се излее течността настрани.
- Внимателно повдигнете главата си нагоре и назад, докато измивате с разтвора окото си, като многократно го отваряте и затваряте, за да може соления разтвор да насити окото.
- При отваряне въртете очите си в продължение на няколко минути.
     Процедури за вана и разкрасяване: За разлика от обикновените вани, където влагата се отнема от кожата, ваната със солен разтвор дава възможност на солта да се натрупа в горния слой на кожата, като по този начин я запазва хидратирана. Алкалният характер на ваната със солен разтвор оставя чувството за мекота и копринена
гладкост. Тридесет минутна вана със солен разтвор има същият пречистващ ефект, както тридневно гладуване!
- Сипете 400 г хималайска кристална сол във ваната и добавете толкова вода, колкото да я покриете. Солта ще се разтвори през следващия половин час.
- Напълнете ваната с вода с телесна температура (около 37ºC). Това е важно, тъй като тялото няма да губи енергия за поддържане на необходимата температура.  Ваната ще поддържа тази температура през цялото време, поради резонанса на солта.
- Накиснете се за около половин час и след това само попийте тялото си, без да го бършете. Отпуснете се и релаксирайте около половин час.
- Не слагайте никакви сапуни или добавки във ваната със соления разтвор.
- Ако почувствате напрежение по време на взимането на вана, тъй като това е предизвикателство за кръвообращението, можете да потопите само краката си в соления разтвор.
     Почистваща маска можете да направите като смесите фината сол със зехтин (маслинено олио) или друго натурално олио. Нежно масажирайте сместа върху кожата.
     Отлично средство за детоксикация. Търкането има почистващ ефект и прави кожата чиста, стегната и хидратирана.
     ДРУГИ ПРИЛОЖЕНИЯ:
- детоксикираща вана на краката – седмично (100g гранули - разтворени);
- вана за пълна детоксикация – седмично (400g гранули -разтворени);
- солени чорапи (3% до 5%);
- солена фланелка – заздравява бронхите (3% за 60 до 90 мин.);
- ежедневно почистване на лицето (1%);
- Соле (топло) за инхалация – против настинки и запушени синуси (1% - постепенно увеличете до  8% за 10 до 15 минути – повторете няколко пъти дневно - колкото е необходимо);
- ежедневно прочистване на синусите (1%);
- дамски душ (1% до 3%);
- за навяхвания, болки, изкълчвания и т.н.  – затоплени торбички със сол ( 15 до 30 минути  – нагорещете торбичката до 50°C във фурната - НЕ В МИКРОВЪЛНОВА);
- ежедневно почистване на венците и зъбите (1%);
 - „каменен” дезодорант (едно камъче)

Няма коментари:

Публикуване на коментар