четвъртък, 7 февруари 2013 г.

МОЖЕ ЛИ СТРЕСЪТ ДА ПОВЛИЯЕ НА ОТСЛАБВАНЕТО?



     Успешната програма за намаляване на теглото трябва да включва промяна на поведението и отношението към храната, за да бъде отслабването трайно. Заместването на едно хранене или приемането на препарати или добавки за отслабване без промяна на храната, хранителния режим и начина на живот не е достатъчно, за да намалите теглото си.
     Стресът е физическата, психическа и химическа реакция на организма към всичко, което ни плаши, обърква, застрашава, натъжава и т.н. Върховния стрес предизвиква биохимически реакции, на които е необходимо да се обърне внимание, за да възвърнем доброто си здраве. Той може постоянно да променя нашето физическо и психическо състояние.
     За съжаление при тези, които изпитват трудности в поддържането на тегло, стресът активира една област в мозъка,
която също така контролира храненето и метаболизма. Тази зона се нарича хипоталамус  – област  с размер на гроздово зърно, намираща се в точката, където гръбначния мозък влиза в черепа.
Хипоталамусът освобождава хормони, които задействат хипофизната жлеза. Тя, от своя страна, активира надбъбречната
жлеза. Всъщност всички проблеми с теглото се причиняват точно от надбъбречната жлеза.  
     Стресът може да увеличи производството на така наречения кортикален хормон, в резултат на което човек затлъстява. Освен това тези жлези могат да отделят по-голямо количество от  два други хормона: адреналин и норадреналин. Те могат да повлияят на скоростта на метаболизма и значително да го понижат, поради което отслабването става невъзможно без значение какви усилия полагате.
     Въпреки, че на някои хора  им е достатъчно по-малко количество храна под влиянието на силни емоции те могат да започнат да се хранят безразборно и с големи количества  – могат да приемат каквото им попадне, без дори да се насладят. Всъщност, нашите емоции могат да станат толкова обвързани с хранителните навици,  че винаги когато се ядосаме или се окажем под стрес, може несъзнателно да търсим сладки храни.
     Начина на живот – фактор, който може да се отрази на отслабването:безработица, финансови затруднения, здравословни проблеми, между-личностни проблеми, стрес на работното място, лошо време, умора.
     Проучете начина си на живот, тъй като това също би могло да има сериозно влияние върху теглото. Позитивното отношение, понижения стрес и решителността да успеете в постигането на желаното тегло може да сътвори чудеса!
     Решения: На пазара вече се предлагат много протеинови напитки – доста от тях са евтини „диетични напитки” със захар или пък съдържат химически подсладители.
     Добрата, ефикасна формула за поддържане на нормално тегло
трябва да представлява добър баланс от протеини и въглехидрати, както и да осигурява значителни количества от определени витамини, минерали и някои други хранителни вещества. Винаги, когато е възможно трябва да се използват органични източници на не-животински протеини, тъй като така се приемат по-малко пестициди и химикали, които се съдържат в съвременната храна. Доказано е, че в човешкото тяло могат да се открият следи от над 500 изкуствено създадени химикала.
     А сега добавете и проблема с опитите за задържане или намаляване на теглото по време на стрес и се оказва, че съвременният продукт за намаляване на теглото трябва да осигурява и хранителни вещества, необходими за борбата
със стреса и уврежданията на храносмилателната и имунната системи.


 Lighten – Up! – по-ефикасен и с повече съставки...
- Вече с органични: бадеми, киноа и ябълка
- С коензим Q10, алфа-липоична киселина и сибирски жен-шен
- С повече глюкоманан – естествени растителни фибри
- Една порция съдържа един грам водорасли от езерото Кламат, които осигуряват много витамини и минерали.

     Важно: Намалете размера на порцията, наслаждавайте се на храната, борете се със стреса и ежедневно правете физически упражнения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар