четвъртък, 8 август 2013 г.

КАНЕЛА

                 КАПСУЛИ С КАНЕЛА



В днешно време канелата е позната предимно като подправка, но тя е широко известна още от древността и със своя положителен ефект за здравето. Дълго време обаче начинът на добиване и обработка на канелата се е бил забулен в мистерия, тъй като се е пазел в тайна.
     Като подправка, канелата се извлича от вътрешната част на кората на тропическо лаврово дърво Cinnamomum, което вирее предимно в Югоизточна Азия. То достига до височина 18 м, има бледожълти цветове, които образуват „гроздове”, а кората му има характерен светлокафяв цвят. Кората се обелва и изсушава, след което се навива на ролца, които всъщност са канелените пръчици. Налична е в няколко разновидности – цейлонска канела, китайска (разновидността „касия”), виетнамска и индонезийска. Най-ценните и скъпи сортове са тези, от които може да се извлече суровина с дебелина на хартия, с кафеникавочервен цвят.
     Във фармацевтиката е известна под наименованието cortex cinnamoni. Смята се, че родина на канелата е Шри Ланка. С производство на канела са известни и Китай, Ява, Египет, Индия, някои страни от Южна Америка и Африка, както и Австралия. Като най-голям производител, Шри Ланка осигурява около 90% от количеството в света. Канелата се ползва и във вид на прах. Според някои изследователи на Библията, канелата е най-старата подправка в света. Широко известно е приложението на канелата в сладкарството. Използва се за подправяне на десерти, сладка и конфитюри, печени ябълки, вино, ябълков мус, сладки питиета, както и като подправка за някои меса.
     Наред с така добре известната роля на канелата като подправка, голям интерес предизвиква значението й в подпомагането на човешкото здраве и постигането на оптимална кондиция. Използва се в комбинация с храни или самостоятелно за постигане на общоукрепващо имунната система действие. Едно от най-добре изразените й качества е силният антиоксидантен ефект. Съдържащите се в нея мощни етерични масла (цинамалдехид, цинамилов ацетат и цинаминов алкохол) имат сериозни антимикробни свойства, като цинамалдехидът блокира освобождаването на възпалителни агенти по клетъчните мембрани. Канелата действа ограничаващо на възпаленията, тъй като е изключително ефективна в потискането и спирането на растежа на гъбички и бактерии. Влияе положително и за балансирането на нивата на кръвната захар чрез стимулиране на инсулиновите рецептори, което им осигурява по-силен афинитет към хормона, понижаващ глюкозата в кръвта. В резултат на това организмът произвежда по-малко инсулин, за да постигне желания ефект. Напрежението върху панкреаса намалява, метаболизмът се подобрява и възпаленията се ограничават.
     В минимални количества канелата има стимулиращо влияние върху кръвообръщението и храненето на клетките на стареещата кожа, има
подобряващо въздействие за кръвоснабдяването на корените на косата, действа укрепващо на зъбите. Канелата има забавящо действие върху скоростта на изпразване на стомаха, което води до по-малко покачване на кръвната захар. Има също и благотворно въздействие върху нервната система. Намалява нивата на „лошия” холестерол, като по този начин осигурява превенция срещу сърдечните заболявания. Предвид сгряващия й ефект се използва и в помощ на организма при настинка и грип. Има и данни, че ароматът на канела стимулира зони в мозъка, отговорни за паметта и вниманието. Чрез ускоряване на обмяната на веществата и кръвообръщението е отличен помощник в отслабването.
     Приемът на канела трябва да е съобразен с дозиране до 6 гр. на ден, тъй като съдържащият се в нея кумарин разширява коронарните съдове на сърцето. Бременните жени също трябва да приемат по-малки количества, тъй като в големи дози канелата се явява като маточен стимулант. Канелата е безопасна в умерени количества.
     КАПСУЛИ С КАНЕЛА на „Д-р Фьорстер” съдържат специален воден екстракт от кора на канела. Капсулите позволяват лесен, вкусоненатрапчив прием на екстракта от канела.
     ПРЕПОРЪЧВА СЕ ПРИ:
- диабет
- стомашно-чревни проблеми
- кожни проблеми – използва се в козметиката при екземи, акне и инфекции
- сърдечносъдови заболявания, високо ниво на холестерол и кръвна захар
- главоболие
- грип и настинка
- има силно изразен антиоксидантен ефект
- има антимикробно действие
- има стимулиращо влияние върху мозъка
- подпомага отслабването

     СЪСТАВ: воден екстракт от канела (53,2%), желатин, оризово нишесте, емулгатор: микрокристална целулоза, освобождаващ агент: силициев диоксид, магнезиеви соли на мастни киселини.
     ЕДНА КАПСУЛА СЪДЪРЖА:
- воден екстракт от канела - 200 мг.

     ДОЗИРОВКА: дневен прием - 3 пъти х 1 капсула с повечe течност по време на хранене.

     ОПАКОВКА: 90 капсули

Няма коментари:

Публикуване на коментар