понеделник, 8 юли 2013 г.

ЗАЩО ДОБАВКИТЕ С КОРА ОТ БОР СА ПОЛЕЗНИ?


Добавка, направена от борова кора може да се окаже основното оръжие срещу хроничните болести-убийци, като високото кръвно налягане и сърдечните заболявания. Изследване открило, че дневната доза от естествената добавка значително намалява въздействието
от вредните рискови фактори, известни като метаболитен синдром – прекурсор на диабета, сърдечните заболявания и инсулта.
     Опасните признаци включват затлъстяване около талията, високи нива на опасни мазнини в кръвта, намалени нива на „добрия“ холестерол, повишено кръвно налягане и нива на кръвната захар. Смята се, че хора с три от петте рискови фактора имат метаболитен синдром, което ги поставя под значителна опасност от развиване на живото-застрашаващи състояния.
     Един на всеки четирима британци е засегнат от този синдром. Клинично проучване показва, че допълнителният прием на Пикногенол® (Pycnogenol®) – антиоксидант екстракт от кората на френски морски бор, може да намали тези симптоми. Приблизително 90% от участниците в изследването, които приемали добавката и били подложени на здравословна диета в комбинация с редовни физически упражнения, показали значително подобрение в характеристиките на метаболитния синдром, включително затлъстяване и високо кръвно налягане.
     Водещият изследовател д-р Джани Белкаро от университета Chieti-Pescara в Италия, заяви: „Пикногенолът може да помогне на хората при борбата с метаболитния синдром за контролиране на липидите в кръвта, захарта и кръвното налягане. Резултатите сочат, че тези, които са приемали пикногенол под формата на добавка и са изпълнявали ненатоварващи физически упражнения са успели да подобрят здравето на сърцето си и да намалят телесното си тегло, достигайки до почти нормален индекс на телесна маса. Хранителната добавка беше естествен подход към постиганена здравословно кръвно налягане, подобряване нивата на холестерола и кръвната захар, и в крайна сметка тя „предложи по-добро здраве на сърдечно-съдовата система“ заявява той.
     В проучването участвали общо 130 човека на възраст между 45 и 55 години с всички пет рискови фактора за метаболитен синдром. Резултатите от него са публикувани в сп. „Phyto-therapy Research“. Участници получавали три пъти дневно плацебо капсули или такива с по 50 мг Пикногенол®. Приемът на истинските таблетки доведе до значителни подобрения след три месеца. Обиколката на талията беше намалена до нива „без затлъстяване“ – до 99 см при мъжете и до 84 см при жените. Шест месеца по-късно при пациентите вече не се наблюдаваха нито един от петте рискови фактори.
      Техния индекс на телесната маса падна средно от 26,7 да 25,1, кръвната захар, триглицеридите и лошия холестерол вече бяха на здравословни нива, пациентите имаха значително намаляване на кръвното налягане и оксидативния стрес. Останалата част от хората, които приемали плацебо капсули все още имали всички пет рискови фактори дори и след шестмесечен прием, диети и упражнения.
      Д-р Франк Шонлау, Научен Директор в Horphag Research, дистрибутор на Пикногенол® за цял свят, заявява, че в няколко проучвания е видно, че екстрактът намалява кръвната захар при пациенти с диабет Тип ІІ и подпомага предпазването на бъбреците.
Той добавя също: „Допълнителният прием на Пикногенол® е свързан с подобряване на сърдечно-съдовото здраве, като например намаляване на холестерола, контролиране на кръвното налягане и профилактика на тромбозата“.
       При предишни изследвания се откри, че приема на питие, приготвено от кора от бор също може да облекчи симптомите на часовата разлика.
                                          Автор: Джо Уили – Здравен редактор,

                                                       в. Дейли Експрес, 4 май 2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар