четвъртък, 7 март 2013 г.

КОЖАТА ПОМНИ ДЪЛГО, НЕКА ПОМНИ САМО ДОБРОТО!



     Удължете максимално младежкия си вид и въведете постоянни навици в ежедневната защита и подхранване на кожата.
     Как да открием печелившата формула и да удължим максимално свежестта на кожата? Необходимо е да и се влияе външно и вътрешно. Най-същественото са РЕДОВНИТЕ ГРИЖИ. Каквото и да правим за кожата, нека да бъде редовно! Всяка възраст има определени изисквания, но започнем ли да се грижим навреме, още около двайстата година, никога няма да имаме особени проблеми. Около менопаузата, която е съпроводена с хормонални проблеми, най-добре се вижда колко сме се грижили за своята кожа. необходимо е грижите за кожата да се приспособят към съответния тип и да се съобразят с ежедневните навици. 
     Бихте могли да си създадете своеобразен РИТУАЛ НА ГРИЖИТЕ, но само за онези от тях, за които сте предварително убедени, че ще ги прилагате редовно. Докато сте млади, грижите за лицето са само веднъж на ден, така че изберете дали това ще е сутрин или вечер. В зряла възраст лицето и тялото трябва да се поддържат два пъти на ден. Повече грижи изисква кожата на живеещите в урбанизирани среди, където въздухът е замърсен. Използвайте всяка възможност за разходки извън града. Пушенето, т.е. никотинът е един от най-големите врагове на свежия тен. Ако не искате да имате нездрав вид, а кожата на лицето ви да е суха, помръкнала и сива, откажете цигарите
     Когато знаете защо и как се променя вашата кожа, когато я опознаете добре и я приемете, по-лесно ще предотвратите много проблеми като действате превантивно.

ОСНОВНИ ГРИЖИ
      Дневна грижа = защита и хидратация 
     Дневните кремове предпазват лицето от външните влияния, като акцентират върху хидратирането на кожата, за да бъде гладка и еластична. Дневният крем е и задължителна основа при нанасяне на грим. 
     Нощна грижа = подхранване и регенериране 
     Нощните кремове са богати на хранителни и хидратиращи съставки, които са най-ефикасни ако се нанесат преди лягане, защото така има достатъчно време – около 8 часа - да подхранват, овлажняват и възобновяват затоплената и отпусната кожа.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ГРИЖИ
     Допълнителните грижи за лицето включват препарати, които излизат извън рамките на основните грижи. Става дума за допълнително подхранване на най-чувствителните и най-взискателни участъци на лицето, врата и деколтето със специални кремове. Тези кремове са обогатени с витамини и специални съставки, които действат целево за решаването на определени кожни проблеми (отпусната и изсушена кожа, бръчки...).

Обикновено различаваме три вида кожа: суха, мазна и нормална. Тази квалификация е схематична и в известна степен е неточна.
     Нормална кожа- Тя се среща рядко и често показва тенденция да премине в мазна или суха и затова за нея трябва да се отделят особено внимание и грижи. Нормалната кожа е свежа и нежна на пипане. Тя е фина, с гладка повърхност, еднаква навсякъде. Добре кръвоснабдена, тази кожа е с хубав розов цвят. Тя е хомогенно оцветена независимо от по-тъмния или по-светлия нюанс на кожния пигмент. По нея не се забелязват никакви белези, черни и бели точки, или окосмяване. 
    Сухата (дехидрирана) кожа е в резултат от загуба на естествени мазнини, като причините са различни: наследствени фактори, витаминен недоимък, лошо хранене или различни заболявания - дерматит, екзема, псориазис. Сухата кожа е матова, може да се лющи на едри и дребни люспи, лесно образува бръчки. Създава чувството за опъване. Сухата кожа се среща по-често при жени над 35 годишна възраст и жени със светъл тен. С напредването на възрастта кожата у повечето хора става по-тънка и по-суха.  Сухата кожа често се дължи на неправилно хранене и витаминен недостатък. Затова трябва да се подобри храненето. Препоръчително е да се приемат и пробиотични храни.
     Сухата кожа е чувствителна, груба, опъната, сърбяща и има склонност към зачервяване и лющене. На някои места като дланите и под коленете, е грапава и груба при допир. Липсват й мекота и еластичност. Върху сухата кожа, доста по-бързо се появяват и първите малки бръчици.
     Дехидратацията може да засегне всеки тип кожа. Дехидратацията на кожата винаги се съпътства от сухата кожа- ето защо, всяка кожа може да е и същевременно дехидратирана.
Дехидратирането на кожата може да бъде предизвикано от много фактори. Към най-честите спадат неблагоприятните климатични условия - сух въздух, силно слънце и вятър, студ, продължителен престой в помещение с климатик без овлажняване на въздуха, както и неправилно поддържане.
     Сухотата на кожата често се появява като ефект от въздействието на описаните фактори, но може да се появи и като симптом на редица заболявания- атопичен дерматит, псориазис, диабет и др. или като страничен ефект следствие прилагането на някои лекарствени препарати. При много хора сухата кожа се появява с напредването на възрастта в резултат от нормалните  промени в  хормоналния баланс на организма.
     Благодарение на правилна грижа, на сухата кожа може да се осигури комфорта, присъщ за нормалната кожа. Необходимо е използуването на козметични препарати, които не само облекчават външните прояви на сухота на кожата, но преди всичко отстраняват причината за този проблем: възстановяват хидролипидния слой и предоставят на кожата естествени липиди и вещества, задържащи водата.Тя има нужда от много овлажняване, но и допълнително външно приложение на мазнини. Когато е особено стресирана, този тип кожа може да се раздразни. Сухата кожа изисква нежно почистване, редовна и внимателна грижа, за да се компенсира загубата на естествени липиди и влага.
     Мазна кожа- Тя е резултат от повишена секреция на мастните жлези, несъответстваща на нуждите на кожата. Секретите могат да запушат порите и да доведат до промени в кожата. Мазната кожа е до голяма степен наследствен проблем, но се повлиява и от диетични и хормонални фактори, бременност, противозачатъчни таблетки, климатични условия и не на последно място-некачествена козметика. Мазната кожа се среща във всички възрасти, но поради хормонални промени през пубертета - най-често при млади хора.    Мазната кожа има и положителни качества: по-бавно се оформят бръчки, стрии, старчески петна и промени в пигментацията. Кожата може да е мазна само в определини участъци на лицето, а в други да е нормална, или дори суха - в такъв случай кожата е смесена. 
     Смесена кожа-Само лицето има смесен тип кожа. На някои места кожата може да е суха, а на други - нормална или мазна. Типична комбинация при смесения тип кожа е Т-зоната (чело, нос и брадичка) да е мазна и са контрастира със сухата кожа около очите и по бузите. Разширени са порите в средната част на лицето - на челото, по целия нос, на скулите и брадичката. Там често има черни точки и кожата лъщи. По страничните части - на слепоочията, бузите, челюстите - кожата часто е суха. Ако на пипане кожата се усеща като набръчкана, значи в тези участъци кожата е суха и дехидратирана.
     Грижите за нея трябва да се състоят в премахване на черните точки и в овлажняване на страничните части на лицето.
     Чувствителна кожа-Типичните симптоми при този тип кожа са: парене, сърбеж, раздразнение, почервеняване, чувство за напрежение, опънатост и понякога лющене. Симптомите може да се прояват при стрес, вследствие на козметични и миещи препарати или външни фактори като студ, силно слънце, замърсяване на въздуха- цигарен дим и др.
     Особено чувствителна е кожата на лицето, която е богато кръвоснабдена и лесно може да се проникне през роговия ѝ слой. Чувствителната кожа е изключително често явление, като обикновено сухата кожа е и чувствителна, но явлението се среща и при мазна и комбинирана кожа.
     Уморена -Кожата, подложена ежедневно на слънце, студ, вятър, смог, химическо и радиационно въздействие, старее по-бързо. Губи естествените си мазнини и влага. Белтъчините, от които е изградена - еластин, колаген и кератин - променят структурата си. Кожата става податлива за развитие на ракови новообразувания.
     Уморената кожа е суха, с тънки бръчици, кафяви петна, разширени пори. Цветът й се променя, тургурът намалява, тя се отпуска и губи своята жизненост.                                     
     Бръчки-С напредване на възрастта кожата става по-тънка, по-суха и губи еластичността си, което спомага за появяване на бръчки. Други фактори, които влияят върху скоростта на образуването и степента на разпространението им, са храната, мускулния тонус, стрес, замърсената околна среда, тютюнопушенето, продължителното излагане на слънце.                                                                                                                Акне-Кожата страда от различни заболявания, най-често от които, е акнето. Акнето е възпалително заболяване и се проявява с пъпки, черни и бели точки. Най-често започва през пубертета, когато рязко се повишава отделянето на андрогени, които стимулират производството на кератин и себум. При възрастните е свързано най-вече с наследствени фактори, хормонален дисбаланс или гъбичкови инфекции, хранителен режим. При запушване на порите на кожата от прах или други вещества, микробите, които са навлезли там, предизвикват зачервяване и възпалителни реакции. Употребата на синтетични химични вещества, които са основата на много от козметиката, е причина за чести прояви на свръхчусвителност и алергични реакции на кожата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар