събота, 27 април 2013 г.

МИКРОВОДОРАСЛИТЕ - най-фината суперхрана


МИКРОВОДОРАСЛИТЕ - най-фината суперхрана

Д-р Гейбриъл Казънс, холистичен лекар и автор на книги за здравето, Директор на центъра за подмладяване "Дърво на живота" в Аризона, САЩ

     Употребявам спирулина от 20 години, а синьозелени алги Aphanizomenon flos-aquae (AFA) от 15 години. Тази статия представя най-важното от моя клиничен опит като лекар. (Бележка на редактора: AFA и спирулина се съдържат в продукта ни Зелена енергия - д-р П. Найденов)

     Синьозелените алги съществуват от 3.5 милиарда години. Те съдържат най-много енергия и хранителни вещества и използват съвсем малка част от ресурсите на Земята. Осигуряват 90% от кислорода на Земята и потенциално 80% от храната. Голямо тяхно предимство е, че са в самото начало на хранителната верига и затова са изключително чиста храна. (Пример за хранителна верига: алгите и другите растения фотосинтезират, животните се хранят с тях, хората ядат месото на животните). По хранителната верига се натрупват хербициди, пестициди и радиоактивност - колкото даден вид се намира по-далече от началото й, толкова е по-замърсен. Например месото съдържа 14 пъти повече хербициди и пестициди, отколкото плодовете и зеленчуците.
     Хората са разбрали важността на синьозелените алги като храна най-малко преди 4000 години. С тях от хилядолетия китайските лечители компенсират липсата на витамини. Маите и ацтеките редовно са ползвали пресни алги за храна. Жителите около езерото Чад, Африканска Сахара, и досега приготвят и ядат питки от водорасли Spirulina. През последните 30 години и в САЩ започна изследването на синьозелените алги като извънредно ценна храна. Двата основни класа, привлекли вниманието, са спирулина и АФА (синьозелени алги от езерото Кламат в Орегон).
     Запознах се със спирулина, когато работех като лекар с хора, пребиваващи продължително време в Индия, включително моето семейство. Тези, които вземаха по една лъжичка спирулина дневно, бяха физически по-здрави. Така открих, че тя може би е най-ефективната, най-богата на ценни вещества и най-балансирана храна на планетата.   Съдържа протеинов комплекс, 95% усвоим от организма, и може да се съхранява много време, на практика вечно.   Други нейни свойства на супер храна са: наличие на всички незаменими аминокиселини в подходящи пропорции и на толкова необходимите омега-3 и омега-6 мастни киселини; голямо количество лесно усвоим вит.В12; гликолипиди и сулфолипиди; пълния спектър от витамини; 17 различни бета-каротиноиди; над 2000 ензима; целия спектър от лесно усвоими минерали и много желязо и магнезий.
     Спирулина е богат източник на фикоцианини (мощни имуностимуланти с антиканцерогенно действие). Тя е на второ място след кърмата по съдържание на гама-линоленова киселина (ГЛА) - затова я наричам "майчиното мляко" на планетата. Съдържа 0.5% гликоген (енергия в леснодостъпна форма), глюкоза и 9% рамноза (важна при преноса на хранителни вещества от кръвта в мозъка).   Лесносмилаемите мукополизахариди в стените на клетките й служат за синтеза на клетъчните мембрани при човека.
     Спирулина е мощна алкализираща храна с доказано лечебно действие при хипогликемия, диабет, хронична умора, анемия, язви и хепатит. Укрепва имунната система и неутрализира действието на свободните радикали, образуващи се при стрес, пиене на хлорирана вода, радиоактивно облъчване, химиотерапия и пр. (водят до рак и генетични нарушения в потомството). Учени от Харвардския медицински институт са установили силния й антиканцерогенен ефект при лечение на рак. От собствен опит установих, че спирулина помага също при белтъчна недостатъчност и скрито гладуване. Тя е много ценна градивна храна при бременност.
     Проучих лично възможността да се предотврати слънчево изгаряне, като същевременно се ползва благотворното влияние на слънчевата енергия. Така открих, че приемането на спирулина и външното прилагане на фикотинов крем (извлек от спирулина) е много сполучлива комбинация. Установих, че дори когато сме изложени в продължение на часове на лятното слънце в Аризона, ако използваме горната комбинация, не получаваме слънчеви изгаряния.
     В книгата ми "Съзнателно хранене" обяснявам колко важно е да ядем храни с високо съдържание на слънчеви електрони, както за здравето като цяло, така и за укрепване на етерното тяло. Спирулината абсорбира големи количества слънчеви фотони и затова според мен тя е източник на прана или жизнена енергия с общо въздействие върху организма.
     Друга суперхрана, също вид синьозелени алги, е Афанизоменон флос-акве (АФА). Разпространителите на алги спорят кое а по-добро – АФА или спирулина, но според мен различните алги, както и билките, имат различно действие. И двата вида са великолепни; единият допълва другия, затова ги употребявам заедно. Хранителните профили на двата вида алги са близки и включват пълен набор от всички необходими за нуждите на човека хранителни вещества.
     АФА доставя огромни количества прана за ума и нервната система, а спирулина - предимно за физическото тяло. И АФА оказва лечебен ефект върху тялото, но не толкова силен като спирулина. Спирулина също има определено въздействие върху ума и нервната система, но не така силно изразено като АФА. Спирулина е по-богата на ГЛА, фикотин, белтък и бета-каротиноиди. И двете съдържат невропептидни прекурсори, но в АФА та са много повече. И двете са източник на лесноусвоим витамин В12, но АФА е 7 пъти по-богата на витамин В12 в сравнение със спирулина. 1 грам АФА осигурява средната дневна нужда от вит. В12. Спирулина е вторият най-концентриран вегетариански източник на В12 на планетата - 2,5 пъти по-богата от същото количество черен дроб. Вземани заедно, спирулина и АФА осигуряват многократно повече от необходимото количество вит. В12. Ето защо вегетарианците не бива да се притесняват, че не получават достатъчно витамин В12, ако приемат алги.
     АФА е един от малкото видове диворастящи алги. Ходил съм на езерото Кламат няколко пъти. То е много красиво и едно от малкото останали алкални езера, с висока концентрация на минерали, дължаща се на вулканичната пепел, натрупана в района преди около 7000 години. Водата му съдържа 600 пъти повече хранителни вещества, отколкото са нужни за пълноценното развитие на АФА.
     Може би най-ценното при АФА е не само концентрираността като храна, нито високото съдържание на невропептидни прекурсори, а невероятното общо положително въздействие върху нервната система и психиката. АФА е елексир за мозъчно-умствения комплекс - по-специално за епифизата, хипофизата и хипоталамусните структури. Клиничният ми опит и изследвания посредством аурикуларна акупунктура сочат, че АФА специфично укрепва тези важни части на мозъка, свързани с по-висши духовни функции и центрове.
     Хората, приемащи АФА от години, се чувстват по-будни, умствено по-силни, с по-добра краткотрайна и дълготрайна памет, по-голяма способност за творчество и решаване на проблеми. Те помнят сънищата си по-добре и способността им за визуализация нараства, освен това изпитват чувство на цялостно благополучие и центрираност. Някои хора, занимаващи се с медитация, чувстват, че АФА усилва синхронизацията на мозъчните полукълба и спомага за по-лесна релаксация и навлизане в медитация. Явно АФА активира умствено-мозъчния комплекс в 70-80%.
АФА може да има антидепресивни и други лечебни свойства.
     Наблюдавах как една жена, която почти цял живот е страдала от хронична депресия, излезе от нея само един ден след започване на лечение с АФА. Друг случай е едно четиригодишно нямо дете, наш пациент, което бе глухонямо; то проговори един месец, след като започна да приема АФА. Тези случаи подкрепят моето схващане, че АФА действа специфично върху мозъчната енергетика и функция.
     Поради тези свойства да укрепва мозъка започнах да изследвам въздействието на АФА при болестта на Алцхаймер. В публикацията си в списание "Ортомолекулярна медицина" през 1985 г аз съобщих за положителното въздействие на АФА при двама пациенти с болестта на Алцхаймер, с диагнози поставени в реномирани университетски медицински центрове.
     Първият случай бе 66-годишна жена, болна вече 7 години. След шест месеца лечение с АФА настъпи частично подобрение, но по-нататъшно подобрение нямаше. Вторият пациент беше 64 годишен адвокат, болен от 3 години. Той се влошаваше много бързо, но след едномесечно вземане на високи дози АФА дегенеративният процес изглежда беше овладян. Той остана стабилизиран повече от 3 години, докато жена му откри, че спирулина е по-евтина от АФА и започна да му дава спирулина. Веднага щом престана да взема АФА, състоянието му започна да се влошава. Това влошаване постепенно започна да се забавя, когато отново се върна към АФА. Това изяснява разликата между въздействието на АФА и спирулина. Тези два случая не доказват, че АФА лекува болестта на Алцхаймер, но подсказват, че тя може да спре развитието на патологията, да доведе до известно подобрение и да служи за профилактика.
     Синьозелените алги са значителна жива сила на земята. Те са първите растения, използвали слънчевата енергия за фотосинтеза и произвеждане на храна от околната среда. В продължение на 3,5 милиарда години алгите са преобразили планетата в система, поддържаща живота на сложните многоклетъчни организми. Спирулина и АФА са древно чудесно съчетание от храни с висока жизнена сила и мощно оздравително и подмладяващо въздействие върху тялото, ума и духа на човека.

Няма коментари:

Публикуване на коментар